ANTİK LİMAN KENTİ
Alanya’yı geçtikten sonra yola 26 kilometre daha devam edilmesi gerekmektedir. En son Yeşilöz Köyü’nün sahil kısmında bulunan yeni yoldan değil de eski sahil kısmına sapılmalıdır. Bu dönüşten sonra da yaklaşık 9 kilometre kadar daha yol gidilmelidir. Bu yolculuğun sonunda İotape Antik Lİman Kenti’ne varmış olacaksınız. Liman kentinin giriş kısmında herhangi bir gişe bulunmamaktadır. Yolun üst bölümlerinde yapılar bulunmakla birlikte çoğunluk olarak yapılar deniz kısmında yer almaktadır.
ANTİK LİMAN KENTİ
https://www.alanyatekneturu.com.tr/Alanya’yı geçtikten sonra yola 26 kilometre daha devam edilmesi gerekmektedir. En son Yeşilöz Köyü’nün sahil kısmında bulunan yeni yoldan değil de eski sahil kısmına sapılmalıdır. Bu dönüşten sonra da yaklaşık 9 kilometre kadar daha yol gidilmelidir. Bu yolculuğun sonunda İotape Antik Lİman Kenti’ne varmış olacaksınız. Liman kentinin giriş kısmında herhangi bir gişe bulunmamaktadır. Yolun üst bölümlerinde yapılar bulunmakla birlikte çoğunluk olarak yapılar deniz kısmında yer almaktadır.
isminin nereden geldiğine dair birkaç rivayet bulunmaktadır. Ancak tarihçiler tarafından kabul gören tek bir bilgi vardır. İotape adı, dönemin Kommagane kralı olan 4. Antiochus’un (İ.S.38-72) eşi İotape’den gelmektedir. İmparator Traianus döneminden Valerianus dönemine kadar antik kent kendi ismi ile sikke bastırmıştır. İotape Antik Lİman Kenti’nde bulunan tarihi kalıntılar incelendiğinde Bizans ve Roma Dönemi’ne ait özelliklere rastlanmaktadır. Deniz tarafı yönünde uzanan yüksek bir burun, kentin akropolü konumundadır. Burada bulunan surlar antik kente adeta bir kale havası vermektedir. Akropolün kara ile buluştuğu noktanın bulunduğu vadide, doğu ile batı yönünde uzanmış bir liman caddesi de yer almaktadır. İotape Antik Lİman Kenti’nin bugüne kadar gelmeyi başarmış olan yapılarından bir tanesi de kente ait olan hamamdır.
İotape Antik Liman Kenti’nde bulunan nekropol, kuzey ve doğu tarafında bulunan tepelerin üzerinde yer almaktadır. Burada anıt mezarlar ve bununla birlikte tonoz örtülü ufak mezar yapıları da mevcuttur. Ancak kent içerisindeki yapılar fazlasıyla tahrip olmuş durumdadır.
Unutulmamalıdır ki; antik kentlerdeki mimari ve estetik yapı ile toplumsal yaşam ve düşünsel yaşam arasındaki ilişki çok yakın ve günümüze göre daha doğrusal iken, günümüz kentlerindeki karmaşa ve makroformsuz tek düze sanayi üretimi formatındaki konut ve mimari yapılarda bunu ortaya koymak oldukça zordur. Sadece ve sadece tek düze yapıların içindeki tek düze yaşam kalıbına bakarak böyle bir paralellik kurabiliriz. Oysa ki, günümüz kentleri, halihazırdaki fiziksel mekan kaosunun içinde kozmozu arayan bireyler için ürkütücü ve kaçılası çehresiyle kendini göstermektedir.
Günümüzde kullanılmakta olan Akdeniz kıyı yolu, bu antik liman kentinin tam ortasından geçmektedir. Ufak bir restoran ile çardakların haricinde farklı herhangi bir şeyin olmadığı İotape sahili çoğunlukla kamp alanı olarak kullanılmaktadır. Bu alan çadır kurmak ve kamp yapmak için oldukça elverişlidir. İotape Antik Liman Kenti’nde özellikle gün batımında gölgelik alanlarda manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.