ALANYA
Antalya’ya uzaklığı 140 km olan Alanya aynı zamanda Antalya’nın en büyük ilçesi. Hatta bu kalabalık nüfus zaman zaman Alanya’nın ayrı bir il yapılması tartışmalarını gündeme getiriyor.Şehrin kurulu tarihi tam olarak bilinmemekle beraber Tarihin babası olarak adlandırılan Heredot’a göre Alanya’da ilk yerleşimler Truva Savaşı’nın ardından Milattan Önce 1800’lerde görülmeye başlanmış.Kurulduğu günden bu tarafa birçok büyük uygarlık ve devlete ev sahipliği yapan Alanya hem Roma ve Bizans hem de Selçuklu ve Osmanlı için önemli bir merkez konumundaymış.Her devletin farklı bir isim taktığı Alanya’nın bugün kullanılan adı ise Selçuklulardan kalma. Selçuklu hükümdarı I. Alaaddin Keykubat’ın isminden esinlenerek bu dönemde şehir Alaiye olarak anılmış. Cumhuriyet dönemine gelindiğinde de Alaiye Alanya’ya çevrilmiş.Upuzun sahili ve tertemiz havasıyla yerli ve yabancı turistler için gözde bir tatil beldesi olan Alanya özellikle Hollandalılar ve Almanlar arasında oldukça popüler. Hatta birçok Alman turist Alanya’dan konut alıp buraya yerleşmiş.
Alanya Plajları
Balonlu turları, Jeep ve ATV ile safari, kültür gezileri gibi etkinlikleriyle yıl içinde sayısız ziyaretçi ağırlayan Alanya, en çok altın rengi plajlarıyla dikkat çekiyor.Tarihi yarımadada bulunan bu plajlar, nevi şahsına münhasır özellikleriyle her çeşit insanın zevkine uygun hizmet veriyor.bu eşsiz plajlardan denize doğru açılmak isterseniz www.tekneturualanya.com adresine göz atabilirsiniz.
Kleopatra Plajı
Bir rivayete göre Kleopatra’ya hediye edilen adanın bu plajına Mısır’dan altın renginde kum getiriliyor.Kleopatra’nın sevdiceği Marcus Antonius ile birlikte yüzdüğü denizin nefes kesici maviliğinin bu altın kum rengiyle buluşmasına şahitlik eden yerli ve yabancı pek çok turist de Kleopatra Plajı’na akın ediyor.Alanya Kalesi’nin batısında yer alan bu kumsalda Kleopatra gibi uzanmak isterseniz plaja giriş ücretsiz ama hizmetler için cüzi bir miktar ödemeniz gerekecek.Neredeyse 2 km boyunca uzanan Kleopatra Plajı’nın suyunun duruluğu karşısında nefesinizi tutabilirseniz derinlerde sizi bekleyen doğal güzellikler bulabilirsiniz.
Turizm cennetlerinden biri olan Alanya’da yapılabilecek birçok aktivite mevcut; işte onlardan bazıları:
Bugün Alanya’nın simgesi haline gelmiş bu yapı ismini inşasında kullanılan kızıl taş ve tuğlalardan alıyor. Alanya Kalesi’nin kuzey yönündeki surlarının başlangıcında yer alan yapı Selçuklu hükümdar I. Alaaddin Keykubat tarafından inşa ettirilmiş.Kule içerisinde 3 yazıt mevcut. Bu yazıtlardan elde edilen bilgiye göre kule 1225’te Ebu Ali Reha el Kattahi adındaki bir mimar tarafından inşa edilmiş.
Kentin tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmiyor fakat bölgede bulunan taş bir tablet M.Ö 6. yüzyılı işaret ediyor.Kent Cebel-i Reis dağının güney yamacındaki eteklere kurulmuş.Kent içerisinde konutlar, sarnıçlar ve tiyatro gibi yapılara rastlanmış.
İlçeye 1 kilometre uzaklığında olan mağara her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor. Fakat mağarayı asıl değerli kılan şey, astım hastalığına iyi geldiğine inanılması.Mağara gerçekten de çok ilginç özelliklere sahip. Bunlardan ilki mağaranın sıcaklığının yaz kış aynı derecede olması. Evet, mağara yılın tüm dönemlerinde ideal oda sıcaklığı kabul edilen 22 derecede.Diğer bir ilginç yönü ise mağaranın içerisinde bulunan gazlar. Bu gazların ne olduğu tam olarak bilinmiyor fakat astım hastalarına iyi gelenin bu gazlar olduğu düşünülüyor. Ayrıca mağaranın havası yüksek miktarda karbondioksit ve %90’ın üzerinde nem içeriyor. Astım hastaları 21 gün boyunca mağarada günde 4 saat geçiriyorlar.Alanyanın doğal güzelliklerinide geçmemek gerekir;
400 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğindeki bu mağara mutlaka görülmesi gereken bir diğer yer.Mağaranın içerisinde Avizeli salon, Göl salonu, Pamukkale salonu ve Org salonu olmak üzere toplam 4 salon yer alıyor. Bunun yanında mağarada bir de göl mevcut.Karstik bir yapıda olan mağaranın içerisindeki sarkıt ve dikitler adeta mimari bir başyapıt gibi.
Sapadere Kanyonu
750 metre uzunluğundaki kanyonun yüksekliği ise 450 metre. Kanyon adını içinde bulunduğu köyden almış. Ziyaretçilerin kolaylıkla yürüyebilmesi ve kanyonu daha yakından tanıyabilmesi için kanyon içerisinde yürüyüş yolları bulunuyor.Alanya’ya uzaklığı 40 km olan kanyonun çevresinde çeşitli kafeler ve restoranlar da yer alıyor. Sapadere Kanyonu yaz aylarında Alanya’nın sıcaklık ve neminden biraz olsun uzaklaşmak için ideal bir durak.
Alanya Seyir Terası
Alanya’yı kuş bakışı görebileceğini en güzel nokta neresi diye soracak olsanız, şüphesiz vereceğimiz ilk cevap Alanya Seyir Terası olurdu. Alanya ilçe merkezinden 3,5-4 km uzaklıkta bulunan seyir terasına dilerseniz özel araçla dilerseniz de toplu taşıma araçlarıyla ulaşabilirsiniz.Seyir Terası park alanı denizden 650 metre yükseklikte ve tüm Alanya’yı ayaklar altına seren bir konuma sahip. Antalya-Mersin karayolu üzerinden veya Keykubat Bulvarı’ndan kısa sürede ulaşım sağlayabileceğiniz seyir terasında olağanüstü bir Alanya manzarasının keyfine varabilirsiniz.Oturma alanları, yeme içme mekanları, piknik masaları ve büfe gibi imkanların da olduğu Alanya Seyir Terası’nın en çok öne çıkan özelliği ise mükellef kahvaltı sofraları. Teras üstü 377 metre ve Teras Büfe önü 1069 metre rakımda göz kamaştıran Alanya manzarasının tadını doyasıya çıkarın.Alanya ilçe merkezinden bineceğiniz 7 ve 8 numaralı otobüs hatları ile Alanya Seyir Terası’na ulaşmanız muhtemel. Sadece gündüz veya gün batımında değil, gece de ışıklandırmalarla birlikte enfes manzaralar sunan Alanya Seyir Terası’na dilediğiniz saat gelebilirsiniz.